Embleem ABADAL voorzijde Embeel ABADAL keerzijde

Embleem van het Spaanse automerk "ABADAL Y CIA", gevonden door de heer Peter Peeters, met dank voor het mogen gebruiken van zijn foto's.
Stichter van dit Spaanse automerk was Francisco Abadal, ook wel Paco Abadal, geboren in juni 1875 in Manresa nabij Barcelona.
Mede dankzij het geld dat hij onder andere had verdiend als autocoureur voor het Spaanse merk Hispano Suiza opende hij een werkplaats voor reparatie, onderhoud, bewaring en verkoop van fietsen, motorfietsen en auto's in Barcelona in 1902.

In 1906 gaat hij een partnerschap aan met Pedro Homet om meer kracht te geven aan de onderneming, richt hij een rijschool op in Barcelona en sluit hij contracten met Michelin en de Belgische autobouwer Springuel-Impéria (Luik, Nessonvaux) die volgens zijn ontwerp, specificaties en aanduidingen chassis en motoren bouwt en per trein naar Barcelona worden vervoerd.

Gewiekst zakenman zijnde en ook door zijn huwelijk met Mercedes Durán van rijke komaf effen het pad voor een snelle ontwikkeling en in 1912 start de productie van voornamelijk snelle luxewagens. De eerste volledig zelf gemaakte auto's verlaten de fabriek in 1913. Bij het uitbreken van de eerste wereldoorlog valt de aanvoer uit de fabriek van Impéria echter droog.

Na de oorlog in 1918 en na de overname door M.A.Van Roggen van Impéria bouwt deze onder licentie naast de oudere modellen van Impéria ook sportmodellen van Abadal onder de naam van Impéria-Abadal. Een sportwagen met Tornaco-Bruyère aan het stuur zou ook de eerste Grand Prix winnen van Spa-Francorchamps in 1922, maar de tegenstanders waren te gering waardoor dit in de vergetelheid geraakte.

Door de grote concurrentie in dit segment van de markt en de kleine afzetmogelijkheden, er zouden in totaal maar zo'n 170 Impérial-Abadal auto's de fabriek verlaten in Nessonvaux, stopt de samenwerking in 1923, de productie van Impéria spits zich dan toe op gewone, goedkopere modellen.

Uit welke periode het gevonden embleem juist stamt weten we niet, het embleem meet 70 bij 67 mm.

Bron info : http://www.pacoabadal.com/