Oproep om informatie te delen over penninkjes uit Middelburg

Als metaaldetectorzoeker vind ik het altijd erg leuk om middeleeuwse penninkjes (mailles) en obooltjes te vinden. Zelf zoek ik vooral in Zeeland en het is mij opgevallen dat ik met name 1 type erg veel tegenkom op Walcheren in Zeeland. Ik heb er zelf inmiddels 6 gevonden op Walcheren en nog geen op een van de andere Zeeuwse Eilanden. Het is een type dat wordt toegeschreven aan drie mogelijke muntplaatsen: Middelburg (Nl), Doornik (Be) of Sint Omaars (Fr). Nadere gegevens over vindplaatsen van deze muntjes kan helpen om de munt aan een van deze plaatsen toe te schrijven. Ik heb dat een keer aangegeven in een presentatie voor de Koninklijke Nederlands Vereniging voor Munt en Penningkunde en nu is mij verzocht dit verder uit te zoeken.

Voor en achterzijde van twee van de twee types mailles

Middelburg

Middelburg

Door middel van deze oproep wil ik nagaan hoeveel van deze muntjes er zijn gevonden in Nederland, België en Noord-Frankrijk, om op die manier mogelijk meer inzicht te krijgen in de plek waar deze muntjes geslagen zijn. Bij voldoende bruikbare informatie zal er een artikel verschijnen over deze muntjes.

Mocht iemand ooit een dergelijk muntje gevonden hebben dan hoor ik dat graag. Ik ben dan op zoek naar de volgende informatie;

. Vindplaats op stads of gemeenteniveau
. Foto van voor- en achterzijde
. Gewicht
. Diameter

 

Stuur de gevraagde informatie aub door naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Uiteraard ga ik er vertrouwelijk mee om, dat wil zeggen: de gegevens worden alleen gebruikt in het kader van dit onderzoek.

Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet,

Michiel Bil