Kelt uit de streek van Namen, Hemistater, type Ciney, z.j. ca 260 - 150 v Chr

Kelt Namen, Hemistater, type Ciney, z.j. ca 260 - 150 v Chr Kelt Namen, Hemistater, type Ciney, z.j. ca 260 - 150 v Chr

Muntheer : Volk uit het gebied van de huidige provincie Namen.

Denominatie : Hemistater van het type Ciney, soms ook kwart stater / hemistater "à la fleur".

Muntplaats : Omgeving Ciney, provincie Namen.

Datum : z.j. ca 260 - 150 voor Christus - vermoedelijk tegen het eind van deze periode - .

Materiaal : Goud.

Gewogen massa : 2,50 gram

Gemeten diameter : 15,0 mm

Voorzijde : Gestileerd mannenhoofd naar rechts met spitse neus, zijn haardos bestaande uit verschillende krullen en een ring bovenaan, een haarlok op zijn voorhoofd neder dalend, de halsafsnede is een boog (met eronder een motief?).

Keerzijde : Een strijdwagen (biga) naar rechts met twee paarden - vier achterbenen en de kop van tweede paard is nog enigszins zichtbaar, slechts één paar voorbenen - waarop een menner met zweep in linker hand en teugels in de rechter hand. Onder het span een lijn die de aarde voorstelt, rechts eindigend op een bol van waaruit een gebogen lijn vertrekt getopt door een bloem. De verticale lijntjes onder de lijn van de aarde stellen een fictieve legende voor.

Lit : Charlotte Sillon, L'or monnaye dans le Nord de la Gaule, Pag 100-102, Serie au type de Ciney, 1.2.1.2, fig 62; Scheers 77, serie 6, classe II  (à la fleur), var cf 42-43, BnF 10269; Delestrée Tache 33 (à la fleur).

Deze website is enkel een hobby voor ons, indien u wil kan u ons altijd steunen met een kleine donatie, u helpt al vanaf €1.