Jozef Clemens van Beieren, oord, Luik, begin 18de eeuw

munt munt

Oord van Jozef Clemens van Beieren, prins-bisschop van Luik.

Begin 18de Eeuw

Muntheer : Jozef Clemens van Beieren, prinsbisschop van Luik, 1694-1723

Denominatie : Oord

Muntplaats : Luik

Datum : z.j. ca 1694-1723

Materiaal : koper

Gewogen massa : 2,89 gram

Gemeten diameter : 22,45/22,55 mm

Gemeten dikte : 1,05 mm

Voorzijde : Met bisschoppelijk bonnet getooid gekwartierd schild (eerste en vierde kwartier Beieren, tweede en derde kwartier Luik)

Voorzijde omschrift : IOSEPH(us).CLEM(ens).D(ei).G(ratia).ARC(hiepiscopus).COL(onia) - Jozef-Clemens bij de gratie gods aartsbisschop van Keulen.

Keerzijde : 5 schilden in kruisvorm

Keerzijde omschrift : EP(iscipus).ET.PRI(nceps).LEO(dium).DUX.BUL(lionum) M(arques).F(ranchimontum).C(omes).L(onum).H(ornum) - bisschop en prins van Luik hertog van Bouillon markies van Franchimont graaf van Loon en Horne.

De schilden zijn als volgt : Bovenaan : rode en gele horizontale strepen : het graafschap Loon. Midden links : Bouillon, een witte balk op een rood veld. Nog steeds het gemeentewapen. Midden : de stad Luik. De gouden zuil op voetstuk op een rood veld is nog steeds deel van het gemeentewapen. Midden rechts : het Markiezaat Franchimont. Onderaan : het graafschap Horne, drie rode hoorns op een geel veld. Dit graafschap gaf zijn naam aan Philips van Montmorency, graaf van Horne, die samen met Egmont het leven heeft gelaten op de Grote Markt in Brussel om zijn verzet tegen de Spaanse religieuze onderdrukking. Het wapen is nu terug te vinden in dat van de gemeente Haelen in Nederlands Limburg.

Lit ref : Vanhoudt G 1327; Dengis 1138.

munt

 

munt munt

Oord van Jozef Clemens van Beieren, prins-bisschop van Luik.

Begin 18de Eeuw

 

Deze website is enkel een hobby voor ons, indien u wil kan u ons altijd steunen met een kleine donatie, u helpt al vanaf €1.