Oord van Jozef Clemens van Beieren, prins-bisschop van Luik. Begin 18de Eeuw |
Muntheer : Jozef Clemens van Beieren, prinsbisschop van Luik, 1694-1723
Denominatie : Oord
Muntplaats : Luik
Datum : z.j. ca 1694-1723
Materiaal : koper
Gewogen massa : 2,89 gram
Gemeten diameter : 22,45/22,55 mm
Gemeten dikte : 1,05 mm
Voorzijde : Met bisschoppelijk bonnet getooid gekwartierd schild (eerste en vierde kwartier Beieren, tweede en derde kwartier Luik)
Voorzijde omschrift : IOSEPH(us).CLEM(ens).D(ei).G(ratia).ARC(hiepiscopus).COL(onia) - Jozef-Clemens bij de gratie gods aartsbisschop van Keulen.
Keerzijde : 5 schilden in kruisvorm
Keerzijde omschrift : EP(iscipus).ET.PRI(nceps).LEO(dium).DUX.BUL(lionum) M(arques).F(ranchimontum).C(omes).L(onum).H(ornum) - bisschop en prins van Luik hertog van Bouillon markies van Franchimont graaf van Loon en Horne.
De schilden zijn als volgt : Bovenaan : rode en gele horizontale strepen : het graafschap Loon. Midden links : Bouillon, een witte balk op een rood veld. Nog steeds het gemeentewapen. Midden : de stad Luik. De gouden zuil op voetstuk op een rood veld is nog steeds deel van het gemeentewapen. Midden rechts : het Markiezaat Franchimont. Onderaan : het graafschap Horne, drie rode hoorns op een geel veld. Dit graafschap gaf zijn naam aan Philips van Montmorency, graaf van Horne, die samen met Egmont het leven heeft gelaten op de Grote Markt in Brussel om zijn verzet tegen de Spaanse religieuze onderdrukking. Het wapen is nu terug te vinden in dat van de gemeente Haelen in Nederlands Limburg.
Lit ref : Vanhoudt G 1327; Dengis 1138.
Oord van Jozef Clemens van Beieren, prins-bisschop van Luik. Begin 18de Eeuw |