Oord Jozef Clemens Luik 1723

 munt munt  Oord Jozef Clemens 1723 

 

Materiaal : koper
Diameter : 23,5/24,6 mm
Dikte : 0,85 mm
Gewicht : 2,99 gram

Oord (Liard) van Luik, 1723 (ook geslagen in 1716, 21, 22) door Jozef Clemens (1671-1723) van Beieren, prins-bisschop van Luik (1694-1723).

Voorzijde : Bisschoppelijk wapenschild met de Beierse ruiten, IOSEPH CLEM(ens). D(ei). G(ratia). ARC(hiepiscopus). COL(oniae). ofwel Jozef Clemens bij gratie god aartsbisschop van Keulen.
Die diagonale ruiten in het wapenschild zijn typisch voor een telg van de Wittelsbachers, de heersers van Beieren. Deze familie slaagde erin heel wat familieleden te laten verkiezen als prins-bisschop van Luik of Keulen.

Keerzijde : EP(iscopus).ET.PRIN(ceps).LEO(dinium).DUX.BUL(lionis).M(arquis). F(ranchimontis).C(omes).L(oniensis et).H(orniensis). ofwel bisschop en prins van Luik, hertog van Bouillon, markies van Franchimont, graaf van Loon en Horn. 

De 5 wapenschilden verwijzen naar de titels van de prins-bisschoppen van Luik. Het middelste is het wapenschild van Luik zelf (in midden), met het perron (of vrijheidskolom). De andere zijn de wapenschilden van het hertogdom Bouillon (links), het markizaat Franchimont (rechts) en de graafschappen Loon (boven) en Horn (onder).

 

Det : Vanhoudt G-1330

 munt munt Voorbeeld van www.muntstukken.be

 

 

 

 

Deze website is enkel een hobby voor ons, indien u wil kan u ons altijd steunen met een kleine donatie, u helpt al vanaf €1.