1 Ore Ulrika Eleonora Zweden 1719

munt munt 1 Ore Ulrika Eleonora Zweden 

 

Materiaal : koper
Diameter : 24,4/25,0 mm
Dikte : 1,1 mm
Gewicht : 4,30 gram

Geslagen onder koningin Ulrika Eleonora, 1719-1720.

Voorzijde : V▲E▲R▲S (U E R S = Ulrike Eleonora Regina Suedensis) 3 kronen / 1719

Keerzijde : 1 ÖR / K(oper) M(unt) gekroond wapenschild bestaande uit twee gekruiste pijlen en een punt bovenaan in het midden.


Het ziet er naar uit dat deze ore geslagen is over een oudere halve öre of 1/6 öre, waarschijnlijk op naam van Karel XI, want die hadden dezelfde diameter als de hele öres van Ulrike Eleonora
Dit is duidelijk een recuperatie van munten die zeer (maar dan ook zéér) onpopulair waren. Minister De Görtz (een Sleeswijk-Holsteiner die het tot belangrijkste Zweedse minister schopte onder Karel XII) verloor er zelfs letterlijk het hoofd bij.
Volgens een Zweedse website over de De Görtz-noodmunten werd begonnen met het overslagen van 1-öre munten over deze noodmunten na het edict van 2 oktober 1719. Citaat : "Överprägling startade efter 1719-10-02. I samband med överpräglingen värdesänktes nödmynten
De devaluatie van het kopergeld was het gevolg van de Zweedse nederlaag in de 30-jarige oorlog, gevolgd door een Deense invasie die pas in de tijd van Karel XI teruggeslagen kon worden.

 munt Voorbeeld van Rondomons  

Met dank aan Figleaf  ( Peter )  van  het  Muntenbodemvondsten-team.

Det : KM#364.1

Deze website is enkel een hobby voor ons, indien u wil kan u ons altijd steunen met een kleine donatie, u helpt al vanaf €1.