1 Oord Joris-Lodewijk van Berghes Luik 1726

munt munt Oord  Joris-Lodewijk van Berghes Luik 1726

 

Materiaal : koper

Diameter : 23,7 mm

Dikte : 1,0 mm

Gewicht : 3,48 gram

Munt van Georgius Ludovicus De Berghes bisschop en prins van Luik (1724-1744)

Voorzijde: GEORGIUS LUDovicus.DE BERGHES.Dei.Gratia. ofwel : Joris Lodewijk van Berghes bij de gratie gods

Rond schild met bisschopsmuts op gekroonde bisschopsstaf (geestelijke macht) en zwaard (wereldlijke macht) tussen jaartal 1726.  

Keerzijde: EPiscipus.ET.PRINceps.LEOdium.DUX.BULlionum Marques.Francimontanum.Comes. Lossensis.Hornum. ofwel : Bisschop en prins van Luik hertog van Bouillon markies van Franchimont graaf van Loon en Horne.

5 schilden in kruisvorm:

Bovenaan: rode en gele horizontale strepen: het graafschap Loon.
Midden links: Bouillon, een witte balk op een rood veld. Nog steeds het gemeentewapen
Midden: de stad Luik. De gouden zuil op voetstuk op een rood veld is nog steeds deel van het gemeentwapen
Midden rechts: waarschijnlijk het Markiezaat Franchimont, nu deel van de gemeente Theux, maar daar hebben we geen bevestiging van kunnen vinden.
Onderaan: het graafschap Horne, drie rode hoorns op een geel veld. Dit graafschap gaf zijn naam aan Philips van Montmorency, graaf van Horne, die samen met Egmont het leven heeft gelaten op de Grote Markt in Brussel om zijn verzet tegen de Spaanse religieuze onderdrukking. Het wapen is nu terug te vinden in dat van de gemeente Haelen in Nederlands Limburg.

Munt geslagen in Luik in 1726 en 27

Munttekens werden in Luik niet systematisch ingevoerd en slechts zelden door bepaalde muntateliers gebruikt. Vele munten hebben zodoende geen muntteken.

Det : Vanhoudt G 1338

Met dank aan Willy68 van het muntenbodemvondsten-forum, H Vanhoudt voor de afbeelding en Figleaf voor de det van de 5 schilden.

munt

Deze website is enkel een hobby voor ons, indien u wil kan u ons altijd steunen met een kleine donatie, u helpt al vanaf €1.