Napoleon III Napoleon III  10 Centimes Napoleon III Empire Français 1857

 

Materiaal : Brons

Diameter : 30,0/30,5 mm

Dikte : 1,8 mm

Gewicht : 7,85 gram 

Munt onder Napoleon III keizer van Frankrijk (1852 - 1870)

Hieronder een korte samenvatting van wat op het Muntenbodemvondsten - forum te vinden is :

voorzijde : Napoléon III blootshoofds in parelcirkel. NAPOLEON III EMPEREUR 1857. Links van het jaartal een windhondenkop voor de graveur général Jean-Jacques Barre (1843-1855). Rechts van het jaartal een gekruiste hamer en houweel voor Ernest Dumas, muntmeester te Rouen.
keerzijde : gespreide natuurlijke adelaar op bliksemschichten boven A (Parijs) in parelcirkel. Bovenaan EMPIRE FRANCAIS, onderaan DIX CENTIMES (denominatie)

Det : Frankrijk KM 771 - 10 centimes

Type goedgekeurd bij wet van 6 mei 1852, uitgegeven volgens decreet van 2 december 1852. Ingetrokken bij wet van 31 oktober 1934. Officieel gewicht 10 gram, 100% brons. Gladde rand. Totaal geslagen bijna 269 miljoen stuks.

Keizer Napoleon III, een neef van Napoleon I die eerst de eerste president van Frankrijk werd. Na een staatsgreep riep hij zichzelf uit als keizer van Frankrijk. Hij kwam ten val na de nederlaag van de Frans-Pruisische oorlog in 1870.

Onder de adelaar staat een letter. Die geeft het munthuis aan waar de munt geslagen is.   A( Parijs), B(Rouen), BB(Straatsburg), D(Lyon), K (Bordeaux), MA(Marseille) of W (Lille-Rijsel) zijn
Veel overgebleven exemplaren zijn volkomen versleten. De Fransen noemen deze munt een sou, een woord wat ook in het Nederlands is doorgedrongen (ik heb geen sou meer) en in Frans argot is sou een synoniem voor geld: J'ai p'us d'sous = Ik heb geen geld meer. De sou heette onder de Franse koningen officieel sol. De wortel van het woord is solidus (net als schilling en shilling).

Zoals zijn oom Napoleon Bonaparte vóór hem, en nazi-Duitsland, maar ook keizer Bokassa I ná hem, gebruikte Napoleon III de symbolen van het Romeinse Rijk.
Deze "Romeinse adelaar" moest de grootsheid en macht van het Franse keizerrijk symboliseren.
Deze munt is van het type Napoleon III blootshoofds (Napoleon III tête nue). Op het volgende type staat hij gelauwerd afgebeeld, als een echte Romeinse keizer.

Gevonden op 11-10-2008 in de provincie Brabant.