Joris-Lodewijk van Berghes, 1 Oord, Luik, 1726

munt munt Oord  Joris-Lodewijk van Berghes Luik 1726 

Muntheer : Joris-Lodewijk van Berghes, prinsbisschop van Luik, 1724-1744

Denominatie : Oord.

Muntplaats : Luik.

Materiaal : koper

Diameter : 23,0/24,0 mm

Dikte : 1,05 mm

Massa : 3,17 gram

Voorzijde : Rond schild getooid met bisschopsmuts en gelegen op een bisschopsstaf (geestelijke macht) en een zwaard (wereldlijke macht) tussen jaartal 1726.

Voorzijde omschrift : GEORGIUS LUDovicus.DE BERGHES.Dei.Gratia. ofwel : Joris Lodewijk van Berghes bij de gratie gods. 

Keerzijde : 5 schilden geplaatst in kruisvorm, bovenaan : rode en gele horizontale strepen: het graafschap Loon. Midden links : Bouillon, een witte balk op een rood veld. Nog steeds het gemeentewapen. Midden : de stad Luik. De gouden zuil op voetstuk op een rood veld is nog steeds deel van het gemeentwapen. Midden rechts: waarschijnlijk het Markiezaat Franchimont, nu deel van de gemeente Theux, maar daar hebben we geen bevestiging van kunnen vinden. Onderaan : het graafschap Horne, drie rode hoorns op een geel veld. Dit graafschap gaf zijn naam aan Philips van Montmorency, graaf van Horne, die samen met Egmont het leven heeft gelaten op de Grote Markt in Brussel om zijn verzet tegen de Spaanse religieuze onderdrukking. Het wapen is nu terug te vinden in dat van de gemeente Haelen in Nederlands Limburg

Keerzijde omschrift : EPiscipus.ET.PRINceps.LEOdium.DUX.BULlionum Marques.Francimontanum.Comes. Lossensis.Hornum. ofwel : Bisschop en prins van Luik hertog van Bouillon markies van Franchimont graaf van Loon en Horne.

Munt ook geslagen in 1727

Munttekens werden in Luik niet systematisch ingevoerd en slechts zelden door bepaalde muntateliers gebruikt. Vele munten hebben zodoende geen muntteken.

Lit ref : Vanhoudt G 1338

Met dank aan Willy68 van het muntenbodemvondsten-forum, H Vanhoudt voor de afbeelding en Figleaf voor de det van de 5 schilden.

munt
Gevonden in de provincie Brabant op 18 oktober 2008

Deze website is enkel een hobby voor ons, indien u wil kan u ons altijd steunen met een kleine donatie, u helpt al vanaf €1.