bodemvondst bodemvondst Grenadierknoop Frans leger

 

Materiaal : messing/brons

Diameter : 23 mm

Gewicht : 4,8 gram

Letters binnenzijde : T.W. & W / H M / PARIS

 

roestig... van het muntenbodemvondstenforum :

Grenadiers droegen/dragen op het uniform distinctieven die voorzien waren/zijn van vlammende granaten.
Op deze knoop zie je ook duidelijke een old skool mortiergranaat waar de vlammen aan de bovenkant uitslaan. Met de term old skool mortiergranaat bedoel ik een ijzeren bol, gevuld met een voor die tijd gebruikelijk explosief (we praten dan over de 17de en 18de eeuw) die bij belegeringen van steden werd afgevuurd door een kort en groot kaliber kanon.
Het projectiel werd in een korte, hoge baan op het doel afgevuurd (een moderne mortier doet dat nog steeds, vandaar de naam)
De benaming GRENADIER is een afgeleide van het woord GRENADE.
Dit werd/word trouwens ook door de Marechaussee (militaire politie), de voormalige (rijks)politie en wat foute paramilitaire organisaties (o.a Schalkhaarpolitiekorps,1940-1945) gedragen.
Dit is naar mijns inzien een knoop die om en nabij de eeuwwisseling (1899-1900) te dateren is, maar wat cruciaal is voor een betere toeschrijving van de drager/korps/divisie: Wat zijn de bijvondsten (als die er zijn) en waar in het land komt deze vandaan???

In dit geval geen noemenswaardige bijvondsten, wel gezocht op een voormalig loopgraven-veld.

Gezien de letters op de keerzijde is deze knoop blijkbaar ouder te dateren :

T.W. & W / H M / PARIS staat voor : (T.W & W  H M   PARIS . BREVETE S.G.D.G.) : Trelon-Weldon-Weil  Hartog et Marchand , actief : 1865 - 1884  zie o a  DEZE site.

Gevonden in de gemeente Heffen op 18 april 2009