DVVL-zoekdag 4 oktober 2008
Plaats van gebeuren Bankstraat 88, Hombeek
Inrichters : detectorvrienden-vlaanderen

Impressies van de dag

Vermits het gebeuren maar op een "metaal"worp van mijn voordeur doorging was het vanzelfsprekend dat ik eindelijk mijn detector eens zou laten piepen, het was trouwens mijn eerste kennismaking met de detectorvrienden en het zoeken zelf, een echte vuurdoop dus... Dat ding staat hier inmiddels sinds 7 september 2007 in mijn schuur en had nog geen half uurtje in de tuin naar verroeste nagels gezocht...Vandaag het echte werk dus!

Iets voor negen kom ik dan ook aan de HOJE lokalen toe, het is aanschuiven tot aan de inschrijvingstafels, wat een drukte! Blijkt dat er 143 voorinschrijvingen waren en neem daar nog wel wat daginschrijvingen bij en je komt al gauw aan zo'n 150 mannen en vrouwen maar ook veel kids, een hobby voor groot en klein en gans het gezin. Na wat aftastende gesprekjes, je weet niet wie wie is...geen naamstikkertjes voorzien, begint het toch wel goed los te lopen. Ik maak kennis met Timba, en nog wat mensen waarvan ik de naam alweer vergeten ben, in afwachting van de briefing...Inmiddels blijven de gegadigden met bosjes toestromen. Na wat rondvragen kan ik ook Sheep onderscheppen, hij heeft voor mij een DVDtje meegebracht in ruil voor een biertje...toffe gast, later vergelijken we ook onze digitale weegschaaltjes, blijkt dat ze alle twee evenveel "liegen"...

Rond tien uur gaan we in stoet naar veld 1, daar zijn zo'n 400 alu jetons met nummertje in de grond gestopt...wat gaat dat worden? Na een minuutje stilte, ter ere van een overleden zoekmakker, kan de jacht beginnen. Als kleine kinderen die op zoek gaan naar paaseieren stormen we met zijn allen het veld op, langs alle kanten hoor je het piepen. Na een tweetal minuten vind ik een alu jetonnetje, alé dat machientje doet het dan toch! Daarna vind ik alleen maar wat ijzer spul en een stuk afspanningsgaas... ik  zet de discriminatie maar wat hoger, of is het nu lager? Maakt dat ik sindsdien tot het einde van de eerste zoekmanche niets meer gevonden heb... Grotmarmot, die ik inmiddels leren kennen heb, heeft helemaal niets gevonden...Een samenscholing rond Zizi geeft aan dat er iets gevonden is... een joenkel van een ring met rode steen. Blijkt later dat er nog zo'n 4 gelijkaardige gevallen gevonden zijn, een grapjas heeft zijn best gedaan...Maar een 5 lirestuk uit 1832 mag er best wezen naast nog wat andere curiosa. Rond half twaalf gaat het terug richting zaal. Na het nuttigen van een portie stoofvlees met frietjes, het bewonderen van de vitrinekast en het snuisteren in de stands van de aanwezige handelaars is het wachten op de tweede zoekmanche. Rond 2 uur staat iedereen klaar...aan een verkeerd veld...we moeten nog wat verder lopen naar veld 2, daar liggen zo'n 600 alu jetons. Ik vind na de start bijna onmiddelijk een nieuwe jeton, dan wat lood, een koperen versiersel, een kogelhulsje nog een jeton.... het gaat lekker nu! Dan eindelijk! mijn eerste muntje, 't is wel "maar" een 1 cent Leeuwtje, maar daar doen we het nu voor sé! Later vind ik nog twee jetons en een glazen knikker maar daarna niets meer.  Tegen het einde, we zijn dan nog met een viertal op het veld, komt mijn madam naar me toe, ze heeft me twee uur gezocht...tussen "al dat volk".  We stappen samen met Grotmarmot terug naar de zaal, ook hij heeft na de middag wat muntjes, musketkogels  en zo gevonden, maar geen jetons.

Eenmaal terug in de zaal zien we dat er nog een aantal mooie vondsten gedaan zijn oa een St Niklaaspenning gevonden door Adbas, die er ook de prijs van de dag mee wegkaapt, mooi zo! De trekking van de gewonnen jetons in ruil voor de rijke prijzenpot is wel langdradig en er wordt zelfs een pauze ingelast, je moet niet vragen... Ook de micro deed het niet echt zoals het moest en dat zijn dan ook wel de enige minpunten aan heel het gebeuren van vandaag. Langs de kant van de zoekers heb ik wel moeten vaststellen dat er toch nog enkele personen die, ondanks de uitdrukkelijke vraag van de organisatie, hun kuiltjes niet terug toestopten...en als ik verschillende sites afga blijkt dit toch een onuitroeibaar probleem...

Al heb ik met de gevonden jetons niets gewonnen, er zijn sukkels die er zelfs geen gevonden hadden, ik heb me wreed goed geamuseerd, leuke mensen ontmoet, een frisse neus opgehaald...meer moet het niet zijn. Ik dank dan ook DVVL, het organiserende team, de eigenares van de zoekvelden en de gulle sponsors voor de fijne dag die ze mij, en waarschijnlijk nog vele anderen bezorgd hebben.

Uw medezoeker   rimidi

Vondsten veld 1 :
1 alu jeton
afspanningsgaas...
7 stuks ijzerschroot
1 alufolie....

Vondsten veld 2 :
3 alu jetons
1 lood ufo
1 koper ufo
1 verzegelklip " MICHIELS"
1 kogelhulsje
1 glazen knikker
2 stuks koperdraad
1 koperen buisje
1 koperen oogversterking voor een riemtong
1 koperen scherf
1 (tinnen) versiering met ijzeren (bevestigingspunt)
1 Leeuwenmuntje van 1 cent, waar ik dus zeer tevreden mee ben...Grotmarmot zei : een kinderhand is gauw gevuld.....