Spielerei met dubbel oord uit 1790

 munt munt Spielerei met dubbel oord uit 1790 

 

Materiaal : koper
Diameter : 27,0/29,0 mm
Dikte : 1,1 mm
Gewicht : 5,25 gram

Plaatje in koper, een afdruk van een dubbel oord uit 1790 (Brabantse Omwenteling)

Voorzijde : AD USUM FŒDERATI BELGII 1790 (Hoofdje) laueren (alles in spiegelbeeld)

De reden waarom ooit iemand dit gedaan heeft ??? verveling? 

munt munt  Voorbeeld van munt waarmeet zoiets gedaan is

 ....en neen ik heb het niet zelf gedaan...

Het zou ook om een incusum kunnen gaan : Een soort misslag, veroorzaakt door het blijven steken van de munt in het stempel na de slag. de volgende rondel is aan één kant normaal geslagen, aan de andere kant staat dezelfde afbeelding incuse. Engels: brockage

Leuk verhaaltje van Figleaf (v/h muntenbodemvondsten-team) hierover :

De vier mannen aan de gewichten laten de schroef ritmisch op en neer dansen door hem telkens met de klok mee of tegen de klok in te laten draaien. Dit is stomvervelend werk. Alleen het ritme houdt ze op de been. De belangrijkste speler in dit drama is het jongetje aan de pers. Als de schroef omhoog komt veegt hij de pasgeslagen munt in de mand achter de pers en legt hij een nieuwe rondel op het stempel. Ook stomvervelend werk, maar bovendien gevaarlijk: de mannen draaien de schroef in hun ritme en kijken niet eerst of de vingers van het jongetje al weg zijn.

Nu gebeurt er iets onverwachts: de munt blijft vast zitten aan het bovenste stempel. Het jongetje is geconcentreerd op het behoud van zijn vingers. Hij veegt over het onderste stempel, maar daar ligt niets. Automatisch legt hij een nieuwe rondel neer. Het stempel komt neer en drukt de vorige munt met de kracht van vier mannen min de wrijving van de pers op de nieuwe rondel. Het onderste stempel doet zijn werk, maar het bovenste wordt afgeschermd door de klem zittende munt. In plaats daar van drukt de vast zittende munt het onderste stempel incuse in de nieuwe rondel. De schroef gaat omhoog. De vastzittende munt is losgekomen en valt vanzelf in de mand. Het jongetje denkt dat hij heeft gedroomd en veegt de mislukte munt in de mand. Als er al een kwaliteitscontrole is komt de munt er door heen. De mannen en het jongetje vinden dat niet erg, als ze al iets gemerkt hadden, want ze worden per stuk betaald.

Dit soort incidenten zie je vaker gebeuren. Heel interessant, maar niet echt zeldzaam. Eerder een leuke productiefout dan een ander type.

Deze website is enkel een hobby voor ons, indien u wil kan u ons altijd steunen met een kleine donatie, u helpt al vanaf €1.