munt munt Sint Jorispenning ± 19de Eeuw 

 

Bovenstaande penning :

Diameter : 24,0 mm

Dikte : 1,5 mm 

Gewicht : 5,36 gram

Onderstaande penning :

Diameter : 18,6 mm groot

Dikte : 1,45 mm 

Gewicht : 3,00 gram

 
munt munt Sint Jorispenning ± 19de Eeuw

Deze penning is een populaire Duitse penning die werd gegeven aan mensen die op reis gingen en is een nabootsing van een penning uit 1625 en is dus een bekend commercieel massaproduct dat jarenlang is geproduceerd in verschillende metalen. Ook door o.a. de Neurenbergers, en in meer dan 30 talen.Ruiter en schip duiden op reizen te land en ter zee. De draak en de storm op de gevaren voor reizenden.

Voorzijde : Sint Joris met de draak is geïnspireerd door een Hongaarse medaille. S(anctus). GEORGIVS EQVITVM PATRONVS - Sint Joris schutspatroon van de ruiters

Keerzijde : Een scene uit het nieuwe testament, schip met slapende Jezus en 2 angstige personen is geïnspireerd door een Schauthaler van Mansfeld. IN TEMPESTATE SECVRITAS - veiligheid in de storm.

Het werd gedragen als amulet tegen verwondingen en ongevallen onder soldaten. Vanwege de keerzijde ook onder zeelui erg geliefd.(maar Sint Joris is ook de beschermheilige van de zeelui)

Mitchiner beschrijft dit soort penningen op,pag. 642-644. Ze werden geslagen
tussen 1650 en 1800, maar er zijn ook imitaties van. Van oorsprong uit het Oostenrijks/Hongaars gebied geslagen in Kremnitz.

Met dank aan Freek Groenendijk