Karl Albrecht van Beieren, 1/2 Karolin, München, 1729

Karl Albrecht van Beieren, 1/2 Karolin, München, 1729 Karl Albrecht van Beieren, 1/2 Karolin, München, 1729

Muntheer : Hertog Karl Albrecht van Beieren, keurvorst 1726-1745 (geboren te Brussel), Keizer Karel VII Albrecht vanaf 1742.

Denominatie : 1/2 Karolin, 1/2 Carolin, demi Carl d\'or

Muntplaats : München

Muntteken : Zesstralige ster voor ?

Datum : 1729

Materiaal : Goud à 0,7685

Gewogen massa : 4,88 gram, bij uitgifte 4,87 gram

Gemeten diameter : 22,0 mm

Voorzijde : Buste van de jonge hertog en keurvorst naar rechts.

Voorzijde omschrift zonder binnencirkel : * C . A . V . B . & P . S . D . C . P . R . S . R . I .A . & E . L . L . ; voor Carolus Albertus Utriusque Bavariae & Palatinatus Superioris Dux Comes Palatinus Rheni Sacri Romani Imperii Archidapifer & Elector Landgravius Leuchtenbergensis.

Keerzijde : Gezeten gekroonde en van nimbus voorziene Madonna, patrones van Beieren, met een van een nimbus voorzien kindje Jezus tegen de rechter schouder en scepter in de rechter hand, op de borst een rijksappel. In de linker hand, tegen zich aan haar voeten aan houdend het Beierse majesteitswapen getooid met keurvorstelijke hoed en omhangen met de keten van het Gulden Vlies. Het wapen van het keurvorstedom Beieren bestaat uit een gevierendeelde wapenschild met in de kwartieren 1 en 4 de Beierse ruiten, in 2 en 3 de naar links klimmende gekroonde leeuw van het keurvorstendom Opper-Palts, met in het hart het wapen van de aartsdrost, een rijksappel.

Keerzijde omschrift zonder binnencirkel, nimbus, voeten en schild onderbreken het omschrift: CLYPEVS OMNIB9(us) IN TE SPERANTIB9(us), in de afsnede 1719; Een schild voor allen die hun toevlucht tot je zoeken (- op je bouwen, je vertrouwen).

Lit : KM# 406; Friedberg 230; Hahn 255

Deze website is enkel een hobby voor ons, indien u wil kan u ons altijd steunen met een kleine donatie, u helpt al vanaf €1.