Philips de Schone & Johanna van Castilië, rekenpenning, 1500 Philips de Schone & Johanna van Castilië, rekenpenning, 1500

Rekenpenningmeester : Anoniem.

Denominatie : Rekenpenning ter gelegenheid van de geboorte van een zoon van Philips de Schone en Johanna van Castilië, de latere Karel V.

Muntplaats : Onbepaald

Datum : 1500

Materiaal : koperlegering

Gewogen massa : 3,18 gram.

Gemeten diameter : 27,0 mm.

Voorzijde : Het gekroonde gevierendeelde Oostenrijks-Bourgondisch wapenschild van Philips de Schone, met aan weerszijden de letter P die niet gekroond is. P staat voor Philips.

Omschrift : + HANC : QVaESIVI : MICHI : SPONSAm : ASSVMERE 1500; Deze heb ik gezocht om mij tot eene bruid te nemen.

Keerzijde : Het gekroonde gevierendeelde Spaans-Castiliaans wapenschild van Johanna van Castilië, met aan weerszijden de letter I. I staat voor Iohanna.

Omschrift : + EGRESSA : SVM : DESIDERANS : TE : VIDERe : ET : REPeP(ipv R)Ire; Ik ben uitgegaan begerende u te zien en te vinden.

Opmerking : Mogelijk een late rekenpenning op het huwelijk van beiden, maar gezien het jaartal waarschijnlijk op de geboorte van Karel V.

Lit ref: Variant van Dugniolle 704 waarbij de letters P ter weerszijden van het wapenschild niet gekroond zijn en een kleine afwijking hebben in het omschrif. Margreet Tas 002; SBV 7a, van Mieris, volume I, p 319.2var.