Karel van Egmond, rijdergoudgulden, Nijmegen, z.j. na 1516

Karel van Egmond, Rijdergoudgulden, Nijmegen, z.j. na 1516 Karel van Egmond, Rijdergoudgulden, Nijmegen, z.j. na 1516

Muntheer : Karel van Egmond, Hertog van Gelre, 1492-1538

Denominatie : Gelderse rijder, Rijdersgulden, rijdergoudgulden

Muntplaats : Nijmegen.

Datum : z.j. na 1516, zie van der Chijs pag 139 en 158.

Materiaal : goud

Gewogen massa : 3,30 gram

Gemeten diameter : 24,0 mm

Voorzijde : De hertog in toernooi-uitrusting, met geheven zwaard in rechter hand, gezeten op galopperend paard naar rechts. In de afsnede GEL tussen twee gekantelde kruisjes, erboven een sterretje van het ruiterspoor. Achterbenen paard, zwaard en hoofdtooi onderbreken het omschrift.

Voorzijde omschrift in dubbele parelcirkel :  KAROLVS x DVX x GELR'  /  IVL' x C' x ZV' x; Karel hertog van Gelre en Gulik, graaf van Zutphen.

Keerzijde : Het verenigde Gulikse-Gelderse wapenschild rustend in het midden van een bloemkruis.

Keerzijde omschrift in dubbele parelcirkel : (Gelders kruis) + mOnE' x nOVA AVREA x DVCIS x GELR; Nieuwe gouden munt van het hertogdom Gelre.

Opmerking : Het hertogdom Gelre was groter dan de huidige provincie Gelderland. De klimmende leeuw van Gulik staat rechts en heeft een enkele staart, de klimmende leeuw van Gelre heeft een dubbele staart. In principe zijn ze beiden links klimmend maar voor het visuele aspect heeft men deze van Gelre omgewend.

Lit : Van der Chijs Pl XV tek 9var/10var; Delmonte 620/621; Friedberg 68

Deze website is enkel een hobby voor ons, indien u wil kan u ons altijd steunen met een kleine donatie, u helpt al vanaf €1.