Jan zonder Vrees, dubbele leeuwengroot, Gent, ca 1407

Jan zonder Vrees, dubbele leeuwengroot, Gent, ca 1407 Jan zonder Vrees, dubbele leeuwengroot, Gent, ca 1407

Muntheer : Jan zonder Vrees, graaf van Vlaanderen 1404-1419

Denominatie : Dubbele leeuwengroot

Slagplaats : Gent

Datum :  z.j. 1407

Materiaal : zilver

Massa bij uitgifte : ca 4,29 gram

Gewogen massa : 4,18  gram

Gemeten diameter : 30,0  mm

Beschrijving

Voorzijde : Omschrift binnen twee parelcirkels, de binnenste onderbroken door de armen van een gevoet kruis waarop het gevierendeelde wapenschild gelegen is van het oude en nieuwe Bourgondië met als hartschild dat van Vlaanderen.

Legende buitenbaan: + BENEDICTVS : QVI : VENIT : IN : NOMINE : DOMINI, Gezegend die komt in de naam van des Heren. Interpunctie door middel van drie boven elkaar geplaatste puntjes.

Legende binnenbaan : IOhS : D / VX : BVR / G : COm' : / FLAND', Jan hertog van Bourgondië en graaf van Vlaanderen. Interpunctie door twee boven elkaar geplaatste ringetjes.

Keerzijde : Een klimmende leeuw naar links in een sierrand bestaande uit elf lelies omsloten door een dubbele cirkel, de buitenste cirkels overlappen elkaar deel. Boven de leeuw, de sierrand en de legende onderbrekend, het oude en nieuwe wapenschild van Bourgondië met in het hart dat van Vlaanderen.

Legende : MONETA (klavertje) FLANDRIE, Munt van Vlaanderen.

Lit : Vanhoudt G 2644; Martiny 72; De Mey Vl 291; E Schutyser B 16

Deze website is enkel een hobby voor ons, indien u wil kan u ons altijd steunen met een kleine donatie, u helpt al vanaf €1.