Jan van Merode, Dubbele mijt, Frankenberg, z.j. ca 1490

Jan van Merode, Dubbele mijt, Frankenberg, z.j. ca 1490 Jan van Merode, Dubbele mijt, Frankenberg, z.j. ca 1490

Muntheer : Jan (II) van Merode, heer van Frankenberg, 1445-1490

Denominatie : Dubbele mijt met leeuw.

Muntplaats : ? Onbepaald.

Datum : z.j. ca 8 juli 1489 - 13 april 1490. Imitatie van de dubbele mijt geslagen in Gent in opstand tegen Maximiliaan, 1488-1492, 2de emissie 1490?. Zie J-C Martiny 153-1

Materiaal : koper

Gewogen massa : 0,94 gram.

Gemeten diameter : 20,0 mm.

Voorzijde : Binnen een parelcirkel een klimmende leeuw naar links.

Omschrift : + IOS*DEI*GRA*DnS*CO*F; Interpunctie met klavertje. Wat zou neerkomen op : Jan met gratie Gods heer graaf van Frankenberg(sic).

Keerzijde : Binnen een parelcirkel een kort gevoet kruis met in het opengewerkt hart een lelie.

Omschrift : + In*DOmInO*COnFIDO*; Interpunctie met klavertje; Ik vertrouw in de Heer.

Opmerkingen van J Duplessy : Vast te stellen is de hergravering van de letters I en O over de oorspronkelijke letters P en h en hier in mindere mate de letters n en S over de letters V en X, dus over een origineel voorzijde stempel op naam van Philips de Goede : + PhS*DEI*GRA*DVX*CO*F. De voorzijde stempel kan slechts hersneden geweest zijn na verdwijning/ontvreemding bij de Gentse munt, samen met de keerzijde stempel, waarvan hij geen 100% gelijke heeft terug gevonden van het originele munthuis. Uit zijn onderzoek besluit hij dat de begunstigde een IOS Johannes/Jan en DnS heer dominus, moet zijn uit een heerlijkheid beginnende met de letter "F" omdat die letter ongewijzigd is gebleven. Volgens hem kan er maar één persoon aan deze drie voorwaarden voldoen, met name Jan II van Merode, heer van Frankenberg, waarvan het laatst gekend gedateerd document van 13 april 1490 is.

Lit ref : J Duplessy, Bulletin Société Française de Numismatique, Double mites de Philippe le Beau (révolte de Gand) au coin de droit retouché pour Jean II de Frankenberg, november 1967, pagina 207-209. 

Hieronder een officiële dubbele mijt :

Stad Gent, dubbele mijt, z.j. ca 1490-91 Stad Gent, dubbele mijt, z.j. ca 1490-91

Deze website is enkel een hobby voor ons, indien u wil kan u ons altijd steunen met een kleine donatie, u helpt al vanaf €1.