Frederik IV van Moers, Weisspfennig, Mörs, z.j. ca 1417 - 1448

Frederik IV van Moers, Weisspfennig, Mörs, z.j. ca 1417 - 1448 Frederik IV van Moers, Weisspfennig, Mörs, z.j. ca 1417 - 1448

Muntheer : Frederik IV (alias Valeran - soms ook Frederik III -) van Moers, graaf van Mörs en Saarwerden, soms ook Meurs, Murs, Meurs, 1417 - 1448.

Denominatie : Weisspfennig, Weissgroschen, witpenning, Raderalbus.

Muntplaats : Stad Mörs.

Datum : z.j. ca 1417 - 1448.

Materiaal : Zilver.

Gewogen massa : 0,70 gram.

Gemeten diameter : 25,0 mm.

Voorzijde : De heilige Andreas met nimbus onder een gotische luifel dat het omschrift bovenaan onderbreekt, in de rechter hand een kruis en in de linker hand een bijbel.

Voorzijde omschrift in dubbele parelcirkel: FRED' * C * D * MOIRS * Z * SVD'.; Frederik graaf van Moers en Saarwerden (SVD voor SarVerD).

Keerzijde : Spitse driepas met in het midden het grote gevierendeelde wapenschild van Mörs en Saarwerden in de hoeken bovenaan rechts het wapenschildje van Saarwerden en links Mörs, onderaan een drieblad. In de buitenhoeken telkens ringetjes.

Keerzijde omschrift in dubbele parelcirkel onderbroken door de spitsbogen van de driepas: * MOnET * / *A nOVA * / * MORS * / ; Nieuwe munt van Mörs.

Opmerking : Keerzijde omschrift is een variant, normaal staat er "MOIRS"  

Lit : Noss 25 c. g. (var)

Deze website is enkel een hobby voor ons, indien u wil kan u ons altijd steunen met een kleine donatie, u helpt al vanaf €1.