Hertog Hendrik I, denier, Maastricht, ca 1204

Hendrik I, denier, Maastricht Hendrik I, denier, Maastricht

 

Muntheer :  Hendrik I hertog van Brabant 1190 - 1235 ?

Denominatie : Denarius

Slagplaats : Maastricht ?

Datum :  z.j. ca 1204?

Materiaal  :  zilver

Gewogen massa :  0,79 gram

Gemeten diameter : 15,8 mm

Voorzijde : Buste naar rechts van de hertog in maliënkolder en met punthelm; voor de borst de top van een schild en voor de rechterschouder een zwaard. Voor de buste een vaandel of wimpel. Boven de neusbeschermer van de helm een punt in het veld. Achter de buste bevindt zich de legende waarvan alleen nog dvx kan onderscheiden worden. Het geheel is omsloten door een parelcirkel.

Keerzijde : Een smal en hoog torengebouw met links en rechts een struik of een boom. Het gebouw telt verschillende verdiepingen. De basis wordt gevormd door een dubbele trede waarop een onregelmatige zeshoek met ruitpatroon. Deze basis wordt getopt door een kubusvormige verdieping met twee boogvensters. Er boven opnieuw een onregelmatige zeshoek met een ruitpatroon, ditmaal getopt door een kubusvormige verdieping met een boogvenster. Helemaal bovenaan bevindt zich een spits dak met ribben dat getopt is door een parel of bol. Het geheel is omsloten door een parelcirkel.

Exacte toewijzing is nog niet gegeven.

Lit : Van der Chijs, 39, plaat III; Post, 76 (3.3.4?) en 77 (3.3.8); L De Coster Pl III tek 15; De Beeldenaar 2014-4 pag 165-167

Deze website is enkel een hobby voor ons, indien u wil kan u ons altijd steunen met een kleine donatie, u helpt al vanaf €1.