Abdij van Sint-Bertinus ?, Maille, Sint Omaars, z.j. ca 1150 - 1220

Abdij van Sint-Bertinus ?, Maille, Sint Omaars, z.j. ca 1150 - 1220 Abdij van Sint-Bertinus ?, Maille, Sint Omaars, z.j. ca 1150 - 1220

Muntheer : Anoniem, vermoedelijk abdij van Sint Bertinus (Saint-Bertin, Fr).

Denominatie : Maille

Muntplaats : Abdij van Sint Bertinus te Sint Omaars (Saint-Omer)?

Datum : z.j. ca 1150-1220

Materiaal : zilver

Gewogen massa : 0,31 gram.

Gemeten diameter : 11,62 mm.

Beschrijving

Voorzijde : (In een parelcirkel?) een geparelde ruit met naar binnen gebogen zijkanten waarvan de hoeken buiten het muntbeeld vallen. In die ruit een parelcirkel waarin een centrale parel omgeven door een kleine parelcirkel en acht kleine ringetjes. Tussen de middelste parelcirkel en de binnenhoeken van de ruit telkens een driehoekje met drie holle puntjes. Tussen de muntrand en de gebogen zijkanten van de ruit telkens een ruiterspoor met acht puntjes tussen twee ringetjes.

Voorzijde omschrift : Anepigrafisch.

Keerzijde : In het midden van een dubbele parelcirkel een sterk gevoet kruis waarvan de armen getopt zijn door een pareltje. Tussen beide parelcirkels een afwisseling van letters en symbolen.

Keerzijde opschrift : ⁞ ruiterspoor met acht puntjes ⁞ S ⁞ ruiterspoor met acht puntjes ⁞ S(?) ⁞ ruiterspoor met acht puntjes ⁞ S ⁞ ruiterspoor met acht puntjes ⁞ S(?).

Opmerking : Wegens verschillende stilistische overeenkomsten met bepaalde mailles van de abdij van Sint Bertin ( Zie A Haeck Vl, 68 t e m 103) is deze abdij de vermoedelijke opdrachtgever.

Lit ref : Waarschijnlijk niet gepubliceerd. 

Deze website is enkel een hobby voor ons, indien u wil kan u ons altijd steunen met een kleine donatie, u helpt al vanaf €1.