Hendrik I van Brabant, kleine denier, Leuven, z.j. ca 1211-1235

Hendrik I van Brabant, kleine denier, Leuven, z.j. ca 1211-1235 Hendrik I van Brabant, kleine denier, Leuven, z.j. ca 1211-1235

Muntheer : Hendrik I, hertog van Brabant, 1190 - 1235

Denominatie : Kleine denier

Muntplaats : Leuven, verblijfplaats van de hertog in die periode.

Datum : z.j. ca 1211 - 1235

Materiaal : zilver

Gewogen massa : 0,442 gram.

Gemeten diameter : 13,0 mm.

Voorzijde : In een parelcirkel een ruiter galopperend naar rechts met geheven zwaard in de rechter hand en een schild in de linkerhand.

Omschrift voorzijde: DVX; onder de buik tussen achter en voorbenen van het paard een vierblad of vier stippen in ruitvorm en DV. Tussen de voorbenen en de kop een X en voor het hoofd van de ruiter al dan niet een parel.

Keerzijde : In een dubbele parelcirkel een "Brabants kruis" waarvan elke arm bestaat uit twee vanuit het middelpunt vertrekkende (ring in het midden?), in de breedte uitlopende, volle lijnen, bovenaan afgesloten door een derde naar binnen gebogen volle lijn met in het midden een bolletje. Van daaruit vertrekt een volle lijn? (var bolletjeslijn) naar het middelpunt van het kruis, in de kwartieren telkens een ring met parel met eronder een vierblad (of vier stippen in ruitvorm geplaatst)

Literatuur : A Haeck 43-var a (= 1.2b.02/A1b.01f)

Deze website is enkel een hobby voor ons, indien u wil kan u ons altijd steunen met een kleine donatie, u helpt al vanaf €1.