Stad Dowaai, maille, z.j. ca eind 12de-13de eeuw

Stad Dowaai, maille, z.j. ca eind12de-13de eeuw Stad Dowaai, maille, z.j. ca eind12de-13de eeuw

Muntheer : Stad Dowaai, (Douai Frankrijk), onder graafschap Vlaanderen.

Denominatie : Maille.

Muntplaats : Dowaai.

Datum :  z.j. ca eind12de - 13de eeuw.

Materiaal  :  Zilver.

Gewogen massa : 0,44 gram.

Gemeten diameter : 13,00 mm.

Voorzijde : In een dubbele parelcirkel een soort van boom met vier takken (geen kleine puntjes onder de takken?), aan de voet van de boom aan weerszijden een ring met punt in het midden. De top van de boom eindigend in een rechthoek, erboven en aan weerszijden een klein ringetje (of puntjes?). Onder de ringetjes (puntjes?) aan weerszijden een soort van bloempje.

Legende : anepigrafisch

Keerzijde : In een dubbele parelcirkel een kort sterk gevoet kruis met in de kwartieren afwisselend twee knoopjes en twee wafelvormige figuren met een steeltje verbonden met het midden van het kruis.

Legende : anepigrafisch

Lit : J Ghyssens 506a-b/509var; V Gaillard 72var; Vanhoudt G 2404/2408var; A Haeck 174/178var

.......................................................................................................................................................................................................................

Maille, Dowaai, z.j. 12de-13de eeuw

Maille, Dowaai, z.j. 12de-13de eeuw

Muntheer : Stad Dowaai onder graafschap Vlaanderen

Denominatie : Maille, kleine denier

Slagplaats : Dowaai, nu Frankrijk Douai

Datum : z.j. eind 12de - 13de eeuw

Materiaal : zilver

Gemeten diameter : 13,0 mm

Gewogen massa : 0,40 gram

Voorzijde : In een dubbele parelcirkel een struik met zes bladeren, soms ook wel aangeduid als "struik van Douai", aan zijn voet links en rechts een ring met parel in het midden. De bladeren zijn versierd met kleine puntjes. De top ziet er stomp uit (niet rechthoekig zoals meestal) met links en rechts een ringetje.

Legende : Anepigrafisch.

Keerzijde : In een dubbele parelcirkel een kort, zwaar gevoet kruis. In de kwartieren van het kruis afwisselend "een knoopje met twee lussen" en een vormpje dat doet denken aan een "wafelijzer", allen verbonden met het midden van het kruis door een steeltje.

Legende : Anepigrafisch.

Lit : Ghyssens 505/509var; Vanhoudt G 2405/06var; V Gaillard 70/72var; F Poey d'Avant 48/50var; A Haeck VL I, 175/176var

Deze website is enkel een hobby voor ons, indien u wil kan u ons altijd steunen met een kleine donatie, u helpt al vanaf €1.