Vermoedelijke muntheer : Boudewijn II van Holland, bisschop van Utrecht, 1178 - 1196.
Denominatie : Halve penning, obool.
Muntplaats : Utrecht?
Datum : z.j. ca 1178 - 1196
Materiaal : zilver
Gewogen massa : 0,3 gram.
Gemeten diameter : 11,0 mm
Voorzijde : In een dubbele parelcirkel het borstbeeld van de bisschop, met een muts met bollen, naar rechts in bisschoppelijk gewaad (met 3 mantelspelden?), voor zijn gelaat een twijg of boompje met bloemen/vruchten, minder waarschijnlijk een palmtak.
Voorzijde omschrift : Anepigrafisch.
Keerzijde : In een dubbele parelcirkel een gepareld kruis waarvan de armen eindigen op een gepunte ring, in de kwartieren telkens een achtstralige ster.
Keerzijde omschrift : Anepigrafisch.
Opmerking A Cruysheer : Het lijkt erop dat dit soort halve penningen zonder omschrift vaker voorkwam, maar ze worden zelden gevonden. Interessant is dat de broer van bisschop Boudewijn, Floris III van Holland was, die eveneens munten sloeg zonder omschrift. De sterren op de keerzijde komen ook voor op een halve penning van waarschijnlijk Dirk VI van Holland (de vader van Boudewijn en Floris), maar de uiteinden van het kruis is hier wel anders, vandaar dat ik denk aan laatste kwart 12de eeuw en dan lijkt Boudewijn de enige kandidaat. De massa (0,3 gram) is wel typisch Utrechts/Hollands en niet Vlaams of Duits.
Lit ref : Deze variant is (nog) niet beschreven(?). Varianten van dit type munt zijn bekend uit o.a. de schatvondst Arnhem 1950. Met dank aan Bouke-Jan van der Veen en Anton Cruysheer. Te lezen : A Cruysheer, De Beeldenaar, 2016-2, p 71-72; A Cruysheer, De Beeldenaar, 2014-6, p 255-256; A Cruysheer, De Beeldenaar, 2013-6, p 264-266.
Voorbeeld van een gehalveerde obool van dit type, met dank aan Anton Cruysheer (diameter 10 mm en massa 0,16 gram):