Neurenbergse rekenpenning Lucretia H K II 1601

munt  munt

Neurenbergse rekenpenning   

Hans Krauwinckel II

1601  

 

 

Materiaal : koper

Diameter : 28,5 mm

Dikte : 1,00 mm

Gewicht : ± 5,02 gram 

Voorzijde : Lucretia pleegt zelfmoord met een dolk in de borst.
Omschrift: LVCRETIA LVX ROMANA

Keerzijde : Judith (aan de linkerkant) met zwaard in rechterhand die met haar linkerhand het hoofd van Holophermes in een zak doet die door een "hulpje" wordt vastgehouden
Omschrift: IVDITH met HK onder de afsnede.

Hans Krauwickel II was een van de vele rekenpenningmakers die tussen 1550 en 1850 in Neurenberg rekenpenningen maakte. Hij is erg bekend vanwege de fraai afgewerkte en kwalitatief goede rekenpenningen. Hij wordt voor het eerst in de archieven genoemd in 1586 en stierf in 1635.

Lucretia was volgens de Romeinse overlevering de vrouw van Lucius Tarquinius Collatinus. Lucretia werd door Sextus Tarquinius Superbus, de zoon van de laatste koning der Romeinen, Lucius Tarquinius Superbus, met geweld onteerd. Nadat zij dit aan haar echtgenoot en vader had verteld en hen opdroeg haar te wreken, pleegde ze zelfmoord. Daarop riepen de mannen het volk op tot wraak en werd het geslacht van de Tarquinii verdreven. Omdat Tarquinius Superbus koning was moest er een nieuwe leider verkozen worden. Lucius Junius Brutus kwam met het revolutionaire plan om van Rome een republiek te maken. Zijn plan werd uitgevoerd met Brutus als eerste leider (consul).

Bron: Wikipedia


Judith is een bijbelse figuur. Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Judith vind je er een aardig verhaal over.
Over Lucretia vind je op http://nl.wikipedia.org/wiki/Lucretia_%28Romeinse_geschiedenis%29 verdere informatie.

Det : Mitchiner: 1635

Met dank aan Freek Groenendijk 

Deze website is enkel een hobby voor ons, indien u wil kan u ons altijd steunen met een kleine donatie, u helpt al vanaf €1.