Brusselse rekenpenning Philips IV 1626

munt munt Brusselse rekenpenning Philips IV 1626

 

Materiaal : koper

Diameter : 27,5/28,4 mm

Dikte : 0,9 mm

Gewicht : 4,06 gram

Rekenpenning onder Philips IIII geslagen in Brussel (hoofdje) in 1626. Naar aanleiding van de nederlaag van de vloot van de Verenigde Provincies in Kieldrecht.

Voorzijde : PHIL. IIII D.G. HISP.ET.INDIAR.REX.Zc. Buste van Philips IIII naar rechts.

Keerzijde : OPTIMA . QVÆQ . AB . ALTO 1626 Het havenhoofd van Kieldrecht met vier schepen gestrand op een zandplaat terwijl de anderen terug varen. Daarboven in zonnestralen een palmtak omgeven door een lauwerkrans.

Det : Dugn., 3826; van Loon, II, 167

Met dank aan Freek en Goodies van het muntenbodemvondsten-team :

Freek : Deze categorie penningen werd vanaf ca 1560 geslagen om historische gebeurtenissen weer te geven, zowel in de noordelijke als de zuidelijke Nederlanden. Ze werden uitgegeven door de rekenkamers.

Goodies :  Uit de notulen/besluiten van de Staten (Inst Ned Gesch),

02/09/1626, 

Essen, Beaumont en Hertevelt rapporteren bij terugkeer uit het leger van Z.Exc. dat Famars te Kieldrecht in het Land van Hulst op zaterdagochtend [28 aug.] op de vijand is gestuit. Die was daar met volk, paarden en zes stukken geschut op donderdagavond [26 aug.] aangekomen. Met deze kanonnen en met die van het fort te Kieldrecht is op de schepen van Famars geschoten zodat hij niet kon landen. Op hun advies heeft Z.Exc. zich toen teruggetrokken en is hij vervolgens noordwaarts getrokken. Dit alles is ook door Z.Exc. aan HHM geschreven op 30 aug. De heren zijn bedankt voor het verslag en is verzocht naar Z.Exc. terug te keren om met hem, graaf Ernst en de andere gedeputeerden te velde te overleggen over de nu te volgen aanvalsstrategie. Dit zal ook aan Z.Exc. worden geschreven met de verzekering dat HHM hem zullen voorzien van en ondersteunen met al het nodige.

 

Deze website is enkel een hobby voor ons, indien u wil kan u ons altijd steunen met een kleine donatie, u helpt al vanaf €1.